Kommer börsen att gå upp eller ner?

Av | januari 22, 2016

Det är normalt omöjligt att veta hur aktiemarknaden kommer att utveckla sig på kort sikt. Det enda vi egentligen vet är att börsen hittills, över längre tid, har gått upp. Men hur ska man då tänka när man placerar sina pengar?

newyork-sthlm-oslo

(Klicka på diagrammet för att förstora)

Av den historiska grafen ovan är det lätt att utläsa att en person som satte in hela sitt sparkapital i början på 1900-talet och tvingades ta ut pengarna inom de kommande 40 åren riskerade att få ingen eller till och med negativ avkastning.

En person som däremot regelbundet köpte för mindre belopp under hela denna 40-årsperiod hade mycket goda chanser att få en positiv avkastning.

Röda siffror-skräcken

Ju större kapital man har i aktiemarknaden, desto ilsknare lyser de röda siffrorna de dagar som börsen går ner. Konsten är då att fokusera på substansvärdet i aktierna, snarare än marknadens dagsform. Bara för att priset på en aktie går ner så minskar inte antalet aktier i portföljen. Man skulle kunna säga att om man tror på ett bolag så minskar inte det långsiktiga värdet på innehavet bara för att aktiekursen går ner. 

Tabellen visar värdeutvecklingen av Lennart “Aktiestinsen” Israelssons aktieportfölj under de svängningar som varit under årens lopp (Ur Miljoner på spåret av Ulla Sundin Beck, 2011).

Många skulle säga att det krävs ganska mycket is i magen för att behålla aktierna när börsvärdet minskar med 100 miljoner under loppet av ett år (se 2007-2008 i tabellen).

Men det är lätt att se att det var en bra idé att just sitta stilla i båten och fokusera på bolagens substansvärden. Inom några år hade värdet på portföljen återigen högre än någonsin tidigare.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *