Bakgrund

Av | januari 11, 2016

yay-9579498-digitalVälkommen till investeringsbloggen!

Här kommer jag skriva om mina investeringar på aktiemarknaden och strategin kring dessa.

Eftersom jag även har en egen firma med diverse verksamheter och projekt, kommer jag eventuellt även att jämföra resultatet av investeringar som jag gör där, med aktieinvesteringarna.

Aktiemarknaden och IT-bubblan som sprack

cnbc-logoNär det gäller aktier så har jag ett vilande intresse sedan början av 90-talet. Under studietiden följde jag med mycket i de allmänna trenderna och tittade med stort intresse tv-kanalen CNBC som fanns via satellit i studentkorridoren där jag bodde. Jag köpte mina första aktiefonder i slutet på 90-talet och lockades som så många andra av det väldiga uppgångarna, särskilt inom den nya heta IT-sektorn.

Självklart tajmade jag in den så kallade IT-bubblan perfekt kring millennieskiftet och fick se tusenlappar försvinna från min redan mycket begränsade studentekonomi. Jag hade fått min första viktiga lektion i riskerna med placeringar på börsen, psykologiska faktorers påverkan på aktiepriser och baksidan av fantasigrundad spekulation.

itbubbla2000

Några år senare hörde jag talas om ett par personer som lyckats fantastiskt bra med sina aktieinvesteringar under årens lopp. Den ena var den så kallade Aktiestinsen, SJ-anställde smålänningen Lennart Israelsson, som satt och läste börsspalten i tidningen medans han väntade på sina tåg. Han tjänade 180 kr i månaden när det begav sig, men började köpa aktier och hade efter några decennier en portfölj värd långt över hundra miljoner kronor. Den andra personen var Warren Buffet, amerikanen som köpte aktier redan som 12-åring med pengar som han tjänat på att bland annat dela ut tidningar och sälja begagnade golfbollar. Warren Buffet har idag en förmögenhet värd över 60 miljarder dollar.

Med några relativt enkla principer menade dessa två personer att det var möjligt att få en mycket god och i princip garanterad avkastning över tid. Luttrad som jag var efter mina förluster så tyckte jag att det lät lite för bra för att vara sant. Men efter att ha hört mer om deras tillvägagångssätt så klarnade bilden sakta.

Enkla principer för garanterad positiv avkastning 

Aktiemarknaden kommer alltid vara känslig för psykologiska faktorer. Aktiepriserna kommer alltid att påverkas av spekulation. Men på lång sikt är det mycket sannolikt att bra bolag kommer att öka i värde och därmed kommer även bolagens aktiekurser att stiga. Köper man med mindre belopp regelbundet, i stället för att sätta in hela kapitalet vid ett tillfälle, så garanterar man ett genomsnittligt inköpspris som är betydligt lägre än de högsta topparna på kurvan. Köper man vidare aktier i flera bra bolag inom olika branscher så ökar chansen ytterligare för en genomsnittlig positiv utveckling. Detta är några av de tips som dessa ‘gurus’ delar med sig av.

investring-bockerFörutom ovan nämnda personer har jag numera, påpassligt nog, även en handfull personer i min vänkrets som har många års erfarenhet av aktiesparande. Två av dem har till och med aktieinvesteringar som enda eller främsta inkomstkälla. Jag kommer självklart att försöka få så många goda råd som möjligt av dessa personer.

Samtidigt inser jag att jag även måste läsa på mycket på egen hand för att kunna lägga upp en egen strategi personlig strategi som passar mina mål och min personlighet.

Jag har nu köpt/lånat fyra böcker som jag fått rekommenderade av vänner. Målet är att plocka guldkornen ur dessa kommande dagar. Fortsättning följer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *