Back to basics. Månadssparande i fonder.

Av | februari 21, 2020

Tiden går och jag har hunnit testa olika teorier i mitt huvud, bolla statistik och sannolikhet med mig själv och se börsen såväl som enskilda aktier hoppa upp och ner på mer eller mindre oförutsägbara sätt (jämför med föregående inlägg och Warrens kloka ord om att det i princip är omöjligt att förutse kortsiktig utveckling).

En artikel som jag fick skickad till mig stärkte min uppfattning ytterligare: Hur mycket jag än tror att jag kan välja de bästa aktierna, så är sannolikheten för att jag lyckas bättre med det, än genomsnittet, över en längre tid, bokstavligen talat, minimal.

Läs hela artikeln nedan:

Det säkraste man kan säga om börsen verkar vara att totalt sett går börsen upp över tid. Att regelbundet sätta in ett belopp som träffar brett verkar således vara det säkraste sättet att få en konsekvent avkastning.

Under de senaste 30 åren har börsen (OMX30) gått upp i snitt ca 12 % per år. Ett månadssparande jämnar ut toppar och dalar och ger garanti för att man inte köper allt på toppen eller säljer allt på botten.

Timlönen

En sak som jag sällan hör “stock pickers” och “day traders” prata om är inkomsten i förhållande till nerlagd tid. För alla som inte redan har ett jättestort kapital att investera, så är det ju i slutändan hederligt arbete som måste ge merparten av inkomsterna. Och tänker man efter så är det ju inte en särskilt smart idé att lägga massor av tid, på något som endast har en 0,60 % chans att ge ett bättre resultat än en metod som sköter sig i princip helt själv.

För att leva som jag lär tänker jag därför köra efter min nya formula som i grova drag är:

  • konsekvent månadssparande i index-nära fonder, med ett månadsbelopp som jag känner mig trygg med att jag kommer att kunna avvara utan undantag
  • sätta in större belopp när jag har möjlighet och när jag bedömer att börsen är närmare en dal än en topp
  • den tid jag får över när jag slipper följa med varje dag på börsen, använder jag till att tjäna pengar genom att jobba i min egen firma, utveckla mina färdigheter och hela tiden förädla de produkter och tjänster som jag erbjuder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *