FingerPrintCards, biometri och framtiden

Av | februari 18, 2016
fpc

Ur reklamvideo på http://www.fingerprints.com/

Företaget FingerPrintCards (FPC) har varit en riktig snackis under en längre tid. Det ser ganska ljust ut för företaget nu men det finns några anledningar till att jag ändå avstår denna aktie, trots att de onekligen säljer en mycket bra och användbar produkt.

Dels har jag inspirerats av Warren Buffets idé om att försöka hålla mig till områden som jag inbillar mig att jag “förstår” någorlunda. Dels brukar jag fråga mig: Kommer varan eller tjänsten vara efterfrågad under lång tid framöver? Som exempel kan tas bank, livsmedel eller verkstadsindustri. Jag ser ingen större risk att någon kommer på ett piller som gör att människor helt plötsligt inte längre behöver äta mat. Eller att samhället helt plötsligt skulle sluta använda pengar, sparformer, lån osv. Lika säkert bedömer jag det vara att verktyg, maskiner och teknik kommer att vara en del av den mänskliga utvecklingen under lång tid.

Fingeravtrycksläsare å andra sidan, hamnar i en annan kategori. De gör livet enklare och eventuellt även säkrare för användaren (jag har faktiskt själv en dator med fingeravtrycksläsare på och medger villigt att tekniken är mycket smidig). Men om jag ställer varaktighetsfrågan igen: Kommer varan eller tjänsten vara efterfrågad under lång tid framöver? Svaret här är inte lika självklart för mig som för exemplen bank, livsmedel och verktyg/maskiner. Det finns många andra sätt att lösa säkerheten redan idag än med fingeravtrycksläsare och fler lär dyka upp inom detta område under kommande år. Jag kan därför mycket väl föreställa mig att min nästa eller kanske nästnästa dator använder ett helt annat sätt att identifiera mig när jag ska logga på.

Identifiering av en person via fingeravtryck hamnar inom ett område som kallas Biometri. Jag tror att vi bara sett en glimt av vad som komma skall inom detta område. Här är ett utdrag från Wikipedia om biometri för att ge en bild av hur brett detta fält är:

… samlingsnamnet för en rad automatiserade tekniker som identifierar personer med hjälp av fysiologiska egenskaper eller beteendeegenskaper som fingeravtryck, ansikte, regnbågshinna, näthinna, rösten, hand, blodkärl, DNA, signatur, keystroke dynamics, gång med flera. Somliga har varit i kommersiell drift sedan många år medan vissa andra är under utveckling. Det finns även lösningar, så kallade multibiometri, som kombinerar två eller flera biometritekniker.

tobii-facial-rec

Ur reklamfilm från Tobii

Ett annat företag som befinner sig på denna mark är ju Tobii som började med ögonstyrning av datorer, men som nu har lösningar för att känna igen en person via ansiktsigenkänning vilket kan användas för att låsa upp din dator, får tillgång till olika tjänster m.m.

Sammanfattningsvis: tekniken som FPC utvecklat är onekligen mycket användbar, rent av genialisk. Men hur konkurrenskraftig är den på några års sikt? Jag ser att en enorm utveckling kommer att ske inom detta område, inte minst på grund av att artificiell intelligens står inför ett genombrott. Det innebär t ex att du sannolikt kommer att prata med din dator, telefon m.m. inom kort. Kanske ersätt då fingeravtrycksläsaren med av en intelligent programvara som känner igen dig baserat på en kombination av egenskaper som din röst, rörelsemönster och personlighet.

Jag finner det även svårt att avgöra hur lätt det är för andra företag att kopiera konceptet med fingeravtrycksläsare och konkurrera med lägre priser etc.

Alla dessa faktorer sammantaget gör att jag, i varje fall i nuläget, inte köper aktier i FingerPrintCards.

2 reaktion på “FingerPrintCards, biometri och framtiden

 1. alexus

  jag vill argumentera för det motsatta:). Fingeravtryck kommer att under de närmaste åren ersätta lösenord och pinkoder på många områden. Nu i smartphones och snart i kreditkort och iOT, bilar, dörrar etc

  idag skrev fingerprint avtal med världens största bankkortstillverkare samtidigt som paypal intergrerar fingeravtryck i sina lösnigar. vi har bara sett början av den här utvecklingen.

  https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/02/22/biometri-fpc-precise-st-micro-lanserar-sakerhetslosning.html Mvh Alexus

  http://www.biometricupdate.com/201602/fingerprint-authentication-added-to-paypal-app

  Svara
 2. Henrik Inläggsförfattare

  Tack för kommentaren Alexus 🙂 Det är säkert som du säger! Blir spännande att följa utvecklingen. Jag medger att tekniken är mycket intressant och användbar, men jag har dock för begränsad kunskap för att motivera köp i FPC för egen del. Det finns helt enkelt andra bolag som jag känner mig tryggare med. Utvecklingen går som du säger mycket snabbt och min magkänsla är att det kan dyka upp andra lösningar framöver som skulle kunna konkurrera med fingeravtryck. Men kanske dröjer det lång lång tid och då kan fortfarande FPC vara rätt häst att satsa på. Särskilt om de hänger med i utvecklingen och själva är beredda på nästa steg.
  mvh Henrik

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *