Onlinespel och betting: en kort analys

Av | januari 22, 2016

unibet-mobileDetta kanske inte världens mest etiska branch, men ekonomiskt känns det som att den kan ha verkligt stor potential. Två bolag som jag kollat översiktligt på är Unibet och Net Entertainment group (Netent).

Unibet har allt från online-casino till online-bingo, men är även stora på Sports betting (både inför- och live-).Jag vet att intresset för sport och intäkter från sportevenemang växer stadigt, speciellt inom fotbollen. För att ge en bild av hur populärt det är med fotboll i världen så har FIFA (Internationella fotbollsförbundet) fler medlemmar än FN.. För att visa hur sporten växer så har som exempel antal lag i fotbolls-VM ökat enligt följande:

1930: 13 lag
1934: 16 lag
1938: 15 lag
1950: 13 lag
1954-1978: 16 lag
1982-1994: 24 lag
1998-: 32 lag

Här är några grafer från Unibets senaste kvartalsrapport

unibet-aktiva-anvandare

unibet-sports-betting-stakes

 

Net Entertainment group (Netent) är i gengäld ett business to business företag som levererar olika lösningar för aktörer inom onlinespel, närmare bestämt mjukvara för online-spel. De är med anda ord inte själva ett spelbolag, utan en form av meta-verksamhet för många aktörer inom branschen. Detta kan vara positivt då man har chans att få en del av kakan för många av de uppstickare som hela tiden poppar upp på denna marknad (förutsatt att de använder Netent som leverantör för spel-lösningarna).

Ung bransch med potential som Coca Cola?

Detta är ju fortfarande en ganska ung bransch men som jag ser det så finns inga hinder för att det eller de bolag som lyckas bli “first choice” inom onlinespel kan bli lite som Coca Cola och Pepsi. En produkt som är dels beroendeframkallande dels något som kommer att explodera i tillgänglighet, i takt med att alla i hela världen får en smartphone (under 2015 använde de flesta av Unibets kunder, 51 % mobilappen för spel och satsningar).

Vidare bör detta vara ett område som inte påverkas så särskilt mycket av konjunktur, oljepriser etc., kanske spelar folk ännu mer när det är dåliga tider…(?) Min analys är även att människor kommer att få mer och mer fritid framöver i och med att robotar och maskiner gör fler och fler av människors arbeten och spelbranschen kommer inte att vara sena att fånga upp alla nya friseglare.

Andra bolag

Det finns som sagt en uppsjö bolag inom denna bransch och fler lär dyka upp längs vägen. Några relaterade bolag som är listade på börsen är, förutom Unibet och Netent:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *